Promoting an understanding of Islam that recognises the principles of
justice, equality, freedom, and dignity within a democratic nation state


Soalan:

Saya telah bercerai dengan suami saya. Kami mempunyai tiga orang anak, dua lelaki (dua belas dan lima belas tahun) dan seorang perempuan (tujuh tahun). Saya kini menunggu tarikh perbicaraan untuk menuntut hak penjagaan anak-anak. Sekarang ini mereka tinggal bersama saya dan ibu saya. Masalahnya sekarang, bekas suami selalu membawa anak-anak dari rumah saya tanpa mengira waktu dan tempat. Kadang-kala dia mengambil mereka dari sekolah tanpa memberitahu saya terlebih dahulu sehinggakan saya menjadi terlalu runsing. Bagaimana saya nak atasi masalah ini? Bukannya saya tak mahu beri anak-anak berjumpa ayah mereka, tetapi saya mengharapkan bekas suami saya memahami keadaan saya.

Adeen Malik
Perak


Jawapan:


Memanglah sepatutnya jika salah seorang ibu atau ayah ingin mengambil anak-anak keluar untuk seketika waktu, perlu memberitahu pihak yang satu lagi. Ini untuk mengelakkan perselisihan faham dan juga atas alasan keselamatan. Ibu atau ayah yang tidak diberitahu ke mana dan di mana anaknya berada tentu berasa risau, lebih-lebih lagi dengan kes-kes penculikan kanak-kanak yang kerap berlaku.

Puan sebagai ibu sepatutnya dimaklumkan mengenai tindakan bekas suami. Tujuannya bukanlah untuk menghalang hak ayah melawat anak-anaknya tetapi sebagai menghormati hak ibu yang perlu diberitahu ke mana dan di mana anak-anaknya.

Untuk mengelakkan perselisihan faham daripada berlanjutan, sementara menunggu perintah hak penjagaan yang kekal, puan boleh suatu membuat permohonan hak penjagaan interim di Mahkamah Syariah yang berdekatan dengan tempat tinggal puan. Perintah interim bermaksud perintah sementara dan akan berkuatkuasa sebelum perintah hak penjagaan di beri sepenuhnya.

Antara sebab yang puan boleh kemukakan untuk permohonan interim ini adalah seperti keengganan bekas suami puan memberitahu bila dan di mana dia membawa anak-anak dan juga dikhuatiri bekas suami membawa lari anak-anak buat selama-lamanya.

Puan boleh juga memberikan hak lawatan kepada ayah anak-anak puan. Ini menunjukkan bahawa puan tidak berniat untuk menghalang anak-anak berjumpa ayah mereka. Sikap puan mengakui kepentingan kehadiran ayah mereka dalam hidup anak-anak seharusnya dipuji. Sememangnya anak-anak yang sihat tumbesarannya memerlukan kehadiran ibu dan ayah dalam kehidupan mereka.

Apabila menentukan hak penjagaan anak-anak, mahkamah tentunya melihat kepada kepentingan dan kebajikan anak-anak itu. Malah, dalam kes-kes tertentu, mahkamah mengambil kira pendapat anak-anak tentang hak penjagaan. Oleh itu, bolehlah dikatakan bahawa hak penjagaan ini sebenarnya merupakan hak anak itu sendiri, bukannya hak ibu dan ayah.

Bagi anak-anak yang sudah mencapai umur kecerdikan (mumaiyiz), undang-undang memberikannya hak untuk memilih sama ada mahu tinggal bersama ibu atau ayahnya. Dalam kes puan ini, kami berpendapat bahawa anak-anak lelaki puan akan diminta oleh mahkamah memberi pandangan mereka dalam perbicaraan hak penjagaan nanti.

Bagi anak perempuan pula, mahkamah selalunya berpendapat bahawa ibu lebih sesuai menjaga anak yang masih kecil. Oleh itu, jika puan dapat membuktikan kepada mahkamah bahawa puan boleh menjaga kepentingan dan kebajikan anak perempuan dengan baik, kemungkinan besar puan akan mendapat hak penjagaan.

Anak-anak pada zaman kini lebih matang daripada umur mereka. Ibubapa yang bercerai seharusnya menghormati pendapat mereka, lebih-lebih lagi dalam hal yang berkaitan dengan hak mereka.Copyright | Privacy Policy | Contact Us | Sitemap