News Item: : Salah berpoligami tanpa kebenaran mahkamah
(Category: Legal services > Legal column > Poligami)
Posted by
Thursday 25 January 2007


Soalan:

Saya berusia 33 tahun dan sudah bahagia berkahwin selama lapan tahun. Kami belum ditakdirkan mempunyai anak. Entah bagaimana, saya mula berkawan rapat dengan seorang rakan perempuan sehingga menimbulkan rasa cinta dan sayang.

Kami merancang untuk berkahwin. Beliau mengetahui kedudukan saya yang sudah mempunyai isteri, malah mengenali isteri saya walaupun tidak begitu rapat. Saya tidak berhasrat memberitahu kepada isteri untuk berkahwin lagi kerana sudah tentu dia tidak bersetuju. Saya tidak mahu berpisah dengan isteri saya kerana saya tetap sayang kepadanya.

Bagaimanakah cara untuk berkahwin tanpa pengetahuan dan keizinan isteri? Apa yang saya tahu, sekiranya berdaftar, mahkamah akan memanggil isteri saya untuk perbicaraan. Jika mahkamah memanggil isteri saya, sudah tentu dia akan tahu tentang hasrat saya itu. Bolehkah saya berkahwin juga tanpa berdaftar di mahkamah? Apakah prosedurnya? Adakah saya hanya perlu membuat permohonan dari imam di kampung (yang ditauliahkan mengahwinkan seseorang)?

Suhaimi Haris,
Kuala Lumpur


Jawapan:

Sememangnya apabila berbicara mengenai isu poligami, yang menjadi tajuk utama adalah keadilan. Malah Allah telah berfirman dalam surah an-Nisa' Ayat 3.

Perundangan negara kita memandang berat prinsip keadilan ini. Sebab itulah ia menggariskan panduan yang perlu diikuti. Ini bukan sahaja untuk menjamin kepentingan isteri yang sedia ada, tetapi juga bakal isteri yang saudara akan nikahi. Saudara harus ingat bahawa poligami adalah satu tanggungjawab, bukannya keistimewaan.

Undang-undang memberi hak kepada isteri saudara untuk memberi pandangannya di mahkamah atas permohonan poligami saudara kerana jika saudara tidak mampu berlaku adil, yang akan menderita tentulah isteri saudara.

Tindakan saudara ingin mengambil jalan mudah dengan tidak mengikuti perundangan Islam yang telah ditetapkan di negara ini menunjukkan saudara tidak menghormati pihak berkuasa.

Seksyen 123 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984 menyatakan bahawa poligami tanpa kebenaran mahkamah adalah satu kesalahan dan hukumannya denda tidak lebih RM1,000 atau penjara tidak lebih dari enam bulan atau kedua-duanya. Malah, alasan mengelakkan zina untuk berpoligami pada pendapat saya sebenarnya menghina al-Quran. Ayat al-Quran tidak mengatakan bahawa takut melakukan zina boleh dijadikan sebagai satu alasan berpoligami. Begitu juga tidak ada undang-undang di Malaysia yang mengatakan bahawa nafsu boleh dijadikan alasan berpoligami.

Oleh itu, jika saudara menyayangi isteri saudara seperti yang dikatakan, janganlah membohongi isteri.

Panel Peguam Sisters In Islam.
This news item is from Sisters In Islam
( http://www.sistersinislam.org.my/news.php?extend.433 )